Miłośnicy czosnku na całym świecie nie pozwalają, by jego problemy z nieprzyjemnym zapachem przeszkadzały w korzystaniu z nagród tej natury. Czosnek jest jedną z najbardziej szanowanych roślin leczniczych na całym świecie. Jeśli trudności z obieraniem świeżego czosnku powstrzymują Cię przed dołączeniem do brygady czosnkowej, czytaj dalej, aby uzyskać pewne niezawodne rozwiązania.

obieranie czosnku

Jest popularną przyprawą wśród smakoszy. Możesz znaleźć wiele przepisów, gdzie dodaje się kilka ząbków czosnku.

Ale obieranie czosnku może być dość uciążliwe, bałaganiarskie i czasochłonne. Jego papierowa skóra nie pozwala oderwać ząbka bez wytrwałego wysiłku. A kiedy wreszcie uda ci się oderwać skórę od ciała, ma tendencję do uciekania w każdą stronę tworząc bałagan w twojej zadbanej kuchni.

Możesz zakończyć horror obierania czosnku za pomocą prostych sposobów. Bez dodatkowych kosztów można łatwo ograniczyć czas i bałagan związany z obieraniem czosnku.

Oto cztery proste metody szybkiego obierania czosnku, jak profesjonalista.

Metoda 1: Woda

Trochę czasu moczenia w gorącej wodzie to najlepszy sposób na szybkie obieranie czosnku. Gorąca woda przerywa wiązanie między skórą i miąższem. Wilgotne skórki czosnku również zmniejszają bałagan w porównaniu do suchych, papierowych skórek i łatwo zsuwają się z ząbków.

Krok 1. Pokrój główkę czosnku

  • Odciąć główny koniec główki czosnkowej nożem.

Krok 2. Namocz ząbki czosnku w gorącej wodzie

  • Napełnij miskę gorącą wodą.
  • Oddziel ząbki czosnku, upuszczając je do wody.
  • Pozwól im moczyć się przez 5 minut.

Krok 3. Odklej wilgotną skórę

  • Zdejmij wilgotną skórkę czosnku, aby uzyskać bezbolesny, wspaniały efekt.

Metoda 2: Mikrofale

To świetny sposób na ograniczenie czasu i bałaganu, gdy trzeba obrać dużo czosnku. Krótki czas w kuchence mikrofalowej pozwala podgrzać czosnek, wytwarzając wystarczającą ilość pary, aby przełamać wiązanie pomiędzy skórą papierkową, a miąższem. Jest to jeszcze łatwiejsze niż pieczenie ziemniaków w kuchence mikrofalowej.

Krok 1. Umieść czosnek w mikrofalówce na 20 do 30 sekund

  • Włóż główki czosnku do mikrofalówki na około 20 sekund przy dużej mocy. Możesz  włożyć jednocześnie 2 lub 3 główki czosnkowe średniej wielkości.
  • Wyjmij czosnek z mikrofalówki i pozostaw go na około 1 minutę.

Krok 2. Wyciśnij czosnek ze śliskiej skóry

  • Po prostu trzymaj główkę czosnkową od strony pędów i ściskaj ją, aby ząbki wyskoczyły z ich skór. To takie proste!
  • Powtórz to samo z każdą główką.

Zobacz także: Jak odetkać zlew? 7 prostych sposobów na zatkany odpływ

Metoda 3: Szklany słój

Jest to prawdopodobnie najbardziej zabawny sposób szybkiego obierania czosnku. W tym celu można użyć dowolnego słoika z pokrywką. Można też wykorzystać miskę z pokrywką lub dwie miski.

Pamiętaj, aby wybrać pojemnik o twardej powierzchni, np. z twardego plastiku, ceramiki lub szkła. Ząbki muszą uderzać o powierzchnię, aby zeszły ich papierowe skórki.

Rzeczy, które będziesz potrzebować:

  • czosnek
  • szklany słój

Krok 1. Rozdziel ząbki czosnku

  • Usuń zewnętrzną skórkę z główki, aby oddzielić ząbki.
  • Umieść ząbki w słoiku.

Krok 2. Potrząśnij czosnkiem w słoiku

  • Włóż ząbki czosnku do słoika.
  • Zakręć pokrywkę i energicznie potrząśnij słojem przez około 15 sekund, aby oddzielić skórę od czosnku.

Krok 3. Wybierz ząbki z oddzielonej skóry

  • Wyjmij ząbki czosnku.
  • Wybierz obrane ząbki z kupy papierowych skórek.

Metoda 4: Nóż szefa kuchni

Ta metoda, choć nie tak fantazyjna jak inne powinna dobrze działać, aby przyspieszyć proces obierania. Należy jednak zachować ostrożność w obsłudze noża, aby uniknąć potencjalnych obrażeń . Jeśli uważasz się za niezdarnego i podatnego na wypadki, lepiej wybierz inną metodę.

Rzeczy, które będziesz potrzebować:

  • czosnek
  • nóż szefa kuchni

Krok 1. Zmiażdż główkę czosnku płaskim końcem noża szefa kuchni

  • Umieść czosnek na płaskiej powierzchni.
  • Umieść szeroki, płaski koniec noża szefa kuchni nad czosnkiem, tak aby znajdował się bliżej uchwytu niż końcówki noża.
  • Uderz go pięścią, aby rozbić główkę czosnku i usunąć zewnętrzną skórkę. To powinno również rozerwać skórę z ząbków.

Krok 2. Usuń pozostałą skórę z ząbków

  • Zdejmij pozostałą skórę z ząbków. Popękana, papierowa skóra powinna być bardzo łatwa do usunięcia.

Wskazówki

  • Wybierz metodę, która pasuje do Twoich potrzeb, aby szybko obrać czosnek. Na przykład metoda z mikrofalą może nie być idealna do sosów, sałatek i chutneyów, które wymagają surowego czosnku.
  • Zbyt dużo czasu w kuchence mikrofalowej nie tylko ugotuje czosnek, ale również jego lepkie soki utrudnią oderwanie skóry.
  • W metodzie mikrofalowej sprawdź temperaturę czosnku przed próbą wyciśnięcia ząbków z ich skór.