Istnieje wiele sposobów jak wyczyścić piekarnik u nas znajdziesz te najbardziej naturalne i przede wszystkim działające. Czyszczenie piekarnika jest jak pójście do dentysty. Niewielu z nas oczekuje tego doświadczenia (a niektórzy z nas wręcz nienawidzą go), ale często myślenie o czyszczeniu jest gorsze niż samo czyszczenie.

Dzięki odpowiedniej wiedzy i podstawowym narzędziom, czyszczenie piekarnika nie musi być przytłaczającym wysiłkiem – czy to w praktyce, czy w rzeczywistości. Tutaj pomoże mi Debra Johnson, wewnętrzna ekspertka od sprzątania w Merry Maids z poradą dotyczącą tego, dlaczego czyszczenie piekarnika jest ważne, jak często należy to robić oraz trzy bezpieczne opcje, aby zrobić to łatwo i skutecznie.

jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik

Jak często powinienem czyścić mój piekarnik?

Istnieją trzy sygnały ostrzegawcze, że nadszedł czas, aby poddać piekarnik szorowaniu – mówi Johnson. Pierwszy: ogólny wygląd. Czy zauważyłeś skorupę lub osad na dnie? Czy drzwi są pokryte lub poplamione smarem lub zabrudzeniem? Numer dwa: zapach. Czy po uruchomieniu piekarnika pojawia się wyraźny zapach? Jeśli czujesz dziwny zapach zanim cokolwiek ugotujesz oznacza, że ​​w środku znajduje się tłuszcz, brud lub jedzenie. I na koniec: dym. Z czystego piekarnika nie powinien tlić się dym, więc może to również oznaczać nagromadzenie się resztek

To jak często używasz piekarnika wpływa na częstotliwość jego czyszczenia. Dla zapalonych kucharzy i piekarzy ogólną zasadą jest szorowanie go raz na trzy miesiące. Jeśli rzadko uruchamiasz piekarnik (powiedzmy kilka razy w miesiącu) wystarczy czyszczenie go raz lub dwa razy w roku. Oczywiście zwracaj uwagę na znaki wymienione powyżej.

Dlaczego czysty piekarnik jest ważny?

Chociaż z pewnością nie jest to ekscytujące zadanie i może być łatwo rzeczą „poza zasięgiem naszego wzroku” – regularne czyszczenie piekarnika poprawia jakość potraw, które w nim przyrządzasz.

„Aromaty wszelkich zebranych tłuszczów i zabrudzeń mogą wpłynąć na naczynie, w którym gotujesz” – mówi Johnson.

Czy mogę korzystać z funkcji samooczyszczania?

Samoczyszczenie może być pomocnym narzędziem jeśli i tylko wtedy, gdy – twój piekarnik jest umiarkowanie brudny – mówi Johnson.

Po naciśnięciu przycisku samooczyszczania, piekarnik blokuje się i rozgrzewa do wysokiej temperatury sięgającej 550 stopni. Ciepło to pomaga usuwać tłuszcz i brud, ale jeśli masz go dużo nagromadzonego na dnie może się zapalić.

Jeśli minęło wiele miesięcy odkąd podałaś swój piekarnik samoczyszczeniu i jest poplamiony spieczonym jedzeniem lub innymi wątpliwymi kawałkami dla własnego bezpieczeństwa powinnaś zakasać rękawy i wyczyścić go ręcznie.

Jeśli zdecydujesz się na samooczyszczanie najpierw wyjmij stojaki, blaszki i wyczyść je ręcznie (instrukcje znajdziesz poniżej). Cykl samooczyszczania trwa około dwóch godzin (dokładny czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika) i powinnaś pozostać w domu podczas wykonywania tej pracy na wypadek, gdyby wszystko poszło nie tak. Kiedy wszystko się skończy na dnie zobaczysz biały popiół, który musisz usunąć po schłodzeniu piekarnika.

Co potrzebuję, aby wyczyścić piekarnik?

  • Środki czyszczące : Masz tu kilka opcji.
  1. Zakupiony środek do czyszczenia piekarników: jest to najłatwiejszy, najszybszy proces i usunie poważne ilości tłuszczu i brudu. Zastrzeżenie: czyścik do piekarnika może być dość żrący, więc jeśli jesteś wrażliwy na ostre chemikalia lub preferujesz podejście całkowicie naturalne możesz wybrać opcję 2 lub 3.
  2. Soda oczyszczona, woda, ocet i butelka z rozpylaczem: Ta metoda jest dobra jeśli masz dużo nagromadzonych resztek. Zrobisz pastę z sodą oczyszczoną i wodą, która będzie musiała działać przez 10 – 12 godzin (lub przez noc), więc upewnij się, że masz wystarczająco dużo czasu.
  3. Cytryny i woda. Kolejna opcja, która zajmuje około 1-2 godzin. Dobrze jeśli piekarnik jest tylko lekko brudny, a blaszki nie wymagają czyszczenia.
  • Gumowe rękawice  : Nie należy używać rękawiczek jednorazowych. Jest to szczególnie ważne, jeśli wybierzesz opcję 1, ponieważ będziesz potrzebować wytrzymałej bariery między skórą, a środkiem czyszczącym.
  • Okulary ochronne:  Aby ochronić oczy podczas czyszczenia. Nie będziesz ich potrzebować wybierając sposób 2 lub 3.
  • Stare gazety lub ręczniki papierowe:  Aby zabezpieczyć podłogę wokół piekarnika, na wypadek, gdyby cokolwiek wypłynęło podczas czyszczenia.
  • Szmatka (szmatki):  Aby zetrzeć brud po nałożeniu środka czyszczącego. Możesz potrzebować więcej niż jednej, jeśli piekarnik jest szczególnie brudny.
  • Zmywaki kuchenne:  Przydatne jeśli w piekarniku jest gruba warstwa przypalonego tłuszczu, jedzenia.
  • Duży plastikowy worek na śmieci: Będziesz potrzebował tego do czyszczenia stojaków, blaszek z piekarnika za pomocą opcji 1.

Jak czyścić piekarnik zakupionymi produktami czyszczącymi

  1. Usuń wszystko z piekarnika, blaszki, stojaki, itp.
  2. Rozłóż gazety lub ręczniki papierowe na podłodze.
  3. Załóż rękawice i okulary ochronne. Spryskaj piekarnik środkiem do czyszczenia piekarnika pokrywając jego tył, boki, spód, górę, drzwi, narożniki i szczeliny. Jeśli masz piekarnik elektryczny nie rozpylaj na elementy grzewcze, zamiast tego po prostu podnieś je i spryskaj pod spodem. Jeśli masz piec gazowy nie rozpylaj go w miejscu, z którego wydostaje się gaz. Zamknij piekarnik, kiedy skończysz.
  4. Niech środek działa przez czas podany na etykiecie (większość środków czyszczących będzie potrzebować około 20 – 30 minut).
  5. W międzyczasie spryskaj blaszki, stojaki  środkiem czyszczącym i umieść je w dużym plastikowym worku na śmieci. Zawiąż worek. Pozostaw je tam na czas wymieniony na etykiecie.
  6. Gdy upłynie odpowiedni czas weź wilgotną ścierkę, otwórz piekarnik i wytrzyj wszystkie powierzchnie. Jeśli występują dodatkowe lepkie miejsca, użyj wilgotnego zmywaka, gąbki z mikrofibry lub innego narzędzia ściernego, aby usunąć cały brud. Pamiętaj, aby naprawdę zajrzeć w każdą szczelinę tak, aby nie pozostawiać żadnych śladów brudu.
  7. Wyjmij stojaki, blaszki z torby i opłucz je w zlewie ciepłą wodą z mydłem. Ponownie użyj zmywaka i usuń resztki. Wysusz stojaki i umieścić je z powrotem w piekarniku.

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą sody oczyszczonej i octu

  1. Usuń wszystko z piekarnika.
  2. Rozłóż gazety lub ręczniki papierowe na podłodze.
  3. Przygotuj małą miskę i wymieszaj 1/2 szklanki sody oczyszczonej z 2 do 3 łyżkami wody. Mieszaj dopóki nie otrzymasz pasty do smarowania.
  4. Załóż rękawiczki i za pomocą rąk rozsmaruj pastę w piekarniku, pokrywając tył, boki, spód, górę, drzwi, narożniki i szczeliny. Jeśli masz piekarnik elektryczny, nie nakładaj pasty na elementy grzejne. Jeśli masz piec gazowy, nie umieszczaj pasty w miejscu, z którego wydostaje się gaz. Zamknij piekarnik, kiedy skończysz.
  5. Pozostaw pastę w piekarniku przez 10-12 godzin lub na noc.
  6. W międzyczasie umieść blaszki, stojaki w zlewie kuchennym lub wannie). Posyp sodą oczyszczoną, a następnie wlej ocet. Ta kombinacja będzie się pienić. Po zatrzymaniu pienienia należy nalać gorącej wody do momentu pełnego przykrycia blaszek.
  7. Odczekaj 10 – 12 godzin lub całą noc.
  8. Po 10 – 12 godzinach ponownie załóż rękawice i przygotuj wilgotną ściereczkę, otwórz piekarnik i wytrzyj wszystkie powierzchnie. Jeśli występują dodatkowe lepkie miejsca, użyj zmywaka, gąbki z mikrofibry lub innego narzędzia ściernego, aby usunąć cały brud.
  9. Jeśli są fragmenty pasty, które nie chcą zejść, wlej ocet do butelki z rozpylaczem i rozpyl w tych miejscach. Ocet będzie reagował z sodą. Przygotuj wilgotną szmatkę i zetrzyj całą powstałą pianę.
  10. Wyjmij blaszki z wody i wyszoruj szmatką, aż zniknie cały tłuszcz i brud. Używaj zmywaków w trudnych miejscach.
  11. Wysusz blaszki i umieść je z powrotem w piekarniku.

Jak wyczyścić piekarnik wykorzystując cytryny?

  1. Napełnij średniej wielkości naczynie żaroodporne wodą. Przekrój dwie cytryny na pół i umieścić je w naczyniu.
  2. Podgrzej piekarnik do 250 stopni.
  3. Po podgrzaniu umieść naczynie na jednym z regałów. Pozostaw na godzinę.
  4. Po godzinie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i poczekaj, aż ostygnie.
  5. Gdy piekarnik jest jeszcze ciepły (ale wystarczająco chłodny, abyś mogła bezpiecznie dotknąć wnętrza bez poparzenia), załóż rękawice, weź wilgotną ściereczkę i wytrzyj wszystkie powierzchnie, w tym tył, boki, spód, górę, drzwi, rogi i szczeliny. W razie potrzeby użyj zmywaka, gąbki z mikrofibry lub innego narzędzia ściernego, aby oczyścić lepkie miejsca. Należy dokładnie przetrzeć, aby usunąć wszelki tłuszcz i brud.